Βασιλέως Αλεξάνδρου 3 & Βρασίδα 13, 115 28 Αθήνα

1 Oct

DELICE – 70 Χρόνια

Το Hotel Delice & Family Apartments κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της πρωτεύουσας και ειδικά του κέντρου της Αθήνας. Η ιστορία έπλεξε το κουβάρι της με ιδιαίτερο τρόπο και ήρθε η στιγμή να το ξετυλίξουμε στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης 70 χρόνων ζωής του, αλλά και να τιμήσουμε την προσφορά των ανθρώπων του μέσα στο χρόνο.

Όλα αρχίζουν το 1948. Ήταν τότε που ο Λάμπρος Λ. Γκιόκας, με τη βοήθεια της συζύγου του, Ειρήνης Γκιόκα Ζωμοπούλου, ίδρυσαν το ζαχαροπλαστείο Delice, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ομήρου.

Ο μάστρο-Λάμπρος, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν όσοι των γνώριζαν, είχε νωρίτερα μαθητεύσει για αρκετά χρόνια κοντά στον πολύ γνωστό chef και ζαχαροπλάστη της εποχής Ιωάννη Γαΐτη και επίσης δουλέψει σε σημαντικά ξενοδοχεία σε Κηφισιά και Λουτράκι. Το όνειρό του για το δικό του χώρο, δεν έμελλε μονάχα να πραγματωθεί ορίζοντάς το σαν ένα από τα ζαχαροπλαστεία ορόσημα της πρωτεύουσας, αλλά και να αποτελέσει τον προάγγελου του Delice Hotel Apartments. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα τους συναντήσει για να συνεργαστούν έως το τέλος ο αδερφός του Δημήτριος Γκιόκας.

Τα γλυκά του Delice, αποτελούν ακόμη και σήμερα, για όσους το έζησαν, ένα θρύλο. Η τούρτα κάστανο -το ιδανικό δώρο για κάθε χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στα μέσα του 20ου αιώνα-, η ακαταμάχητη σαρλότ και το μοναδικό προφιτερόλ άφησαν το στίγμα τους μέσα στο χρόνο.

Στην όψη και μόνο ενός «κουτιού» από το Delice οι γευστικές προσδοκίες που δημιουργούνταν ήταν πάντοτε μεγάλες και το σημαντικότερο, ανέκαθεν απαντώνταν.

Έτσι, το 1958, δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του και έχοντας ήδη καταγράψει μία πολύ πετυχημένη περίοδο, το ζαχαροπλαστείο μετακομίζει λίγους δρόμους βορειότερα, στη Βουκουρεστίου, για να συνδέσει τον πολυσύχναστο και σικάτο δρόμο με τις γλυκές εμπειρίες που προσέφερε.

To 1971 η οικογένεια Γκιόκα κάνει το επόμενο βήμα. Στο Παγκράτι, που σήμερα αποτελεί μια από τις πιο hippie περιοχές της Αθήνας, με αμέτρητες επιλογές όσον αφορά στη διασκέδαση, αλλά και καίρια τοποθετημένο 2 λεπτά από το μετρό «Ευαγγελισμός», ανάμεσα στο Hilton και το Caravel, επί των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου 3 Βρασίδαανοίγει τις πόρτες του το πρότυπο ξενοδοχείο Hotel Delice & Family Apartments .

Με μία από τις ομορφότερες θέες σε ένα από τα βασικά τοπόσημα της πρωτεύουσας, στον λόφο του Λυκαβηττού, το Delice από την έναρξη της λειτουργίας του προσφέρει ιδανικά διαμερίσματα για τον επισκέπτη που επιθυμεί να ζήσει τη πόλη σε συνδυασμό με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών διαμονής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για χιλιάδες σταθερούς επισκέπτες από Πρεσβείες, διπλωματικές αποστολές, Υπουργεία, τη Βουλή των Ελλήνων, Προξενεία, τον εγχώριο αλλά και τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο κ.α.

Η μεταφορά του ζαχαροπλαστείου Delice πλησίον του ξενοδοχείου, αποτελεί την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά, το 1974. Σε αυτό τον χώρο θα γιγαντώσει τη φήμη του για 30 ακόμη χρόνια.

Το ζαχαροπλαστείο Delice, στα 48 χρόνια λειτουργίας, αποτέλεσε ορόσημο της πόλης της Αθήνας και θεωρήθηκε ως το κορυφαίο ζαχαροπλαστείο της δεκαετίας του ’70 γλυκαίνοντας χιλιάδες Αθηναίους και έχοντας εξέχοντες πελάτες, όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Οι μνημειώδεις ουρές που έκανε ο κόσμος για να δοκιμάσει τα υπέροχα γλυκά του μένουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη των ανθρώπων της εποχής, ενώ αναρίθμητα άρθρα και αφιερώματα έγιναν στον τοπικό τύπο. Αναφορές στο ζαχαροπλαστείο Delice μπορεί να βρει κανείς ακόμη και σε λογοτεχνικά έργα, ενώ πλάνα του συμπεριλήφθηκαν σε αγαπημένες ταινίες των χρυσών δεκαετιών του ελληνικού κινηματογράφου.

2018 πια, και η επιχείρηση παραμένει στα χέρια της οικογένειας η οποία και μόλις ολοκλήρωσε την μερική ανακαίνισή του.

Το ξενοδοχείο Delice ανοίγει ένα νέο κύκλο ζωής, 70 χρόνια μετά, με ολοκαίνουργιο lobby, νέο χώρο πρωινού, reception και χώρο υποδοχής, όλα σεβόμενα την ιστορία του, να συνδυάζουν αρμονικά την αισθητική των 70s με την λειτουργικότητα, την άνεση και την ηρεμία.

Σημείο αναφοράς, πάντα, η εντυπωσιακή αυθεντική ταμπέλα του Delice που κοσμεί το καθιστικό και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο παρόντος και παρελθόντος.

Μέσα από τις αναμνήσεις των εφτά δεκαετιών ζωής του Delice και των ανθρώπων που δούλεψαν για τη δημιουργία και εξέλιξη του, ερχόμαστε σήμερα πιο κοντά στις εποχές που διένυσε, στους χιλιάδες ανθρώπους που γνώρισε και εξυπηρέτησε, στις γεύσεις και στη φιλοξενία που πρόσφερε, στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για να είναι όλα αυτά τα χρόνια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Αθηναϊκής ζωής και ένα σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης.